Avrupa hisse senedi oynaklığı hedge fon faaliyetleriyle bağlantılı
STOXX 600 Endeksi’ndeki en büyük 60 şirketin ortalama günlük hisse senedi hareketleri sekiz yıl öncesine kıyasla %18 artış gösterirken, Avrupa hisse senetleri kazanç raporu günlerinde önemli dalgalanmalar yaşıyor. Reuters’in LSEG’in hisse fiyatı verilerini analiz ederek ortaya koyduğu bu eğilim, en azından 2016’dan bu yana görülen en büyük oynaklığa işaret ediyor.
Artan volatilite, şu anda yaklaşık 15 trilyon dolar değerinde olan Avrupa piyasasına giderek daha fazla hakim olan hedge fonların, özellikle de çok stratejili hedge fonların etkisine bağlanıyor. Bir makro hedge fonu olan Goose Hollow’un CIO’sunun da açıkladığı gibi, bu fonlar kısa vadeli, trend kovalayan ve hızlı kâr elde etmeyi amaçlayan stratejileriyle biliniyor. CIO, yatırımcıların önümüzdeki beş yıldan ziyade önümüzdeki birkaç günle ilgilenerek kısa vadeli kazançlara odaklandıklarına dikkat çekti.
Tüccarlar ve yatırımcılarla yapılan görüşmeler ve broker araştırmalarının gözden geçirilmesini içeren analiz, değişen piyasa yapısı ve yatırımcı kompozisyonunun bu oynaklığa katkıda bulunduğunu öne sürüyor. Uzun vadeli varlık yöneticileri endeks takip fonlarına yönelirken, satın al ve tut yatırımcıları Avrupa’daki ekonomik büyümenin yavaşlaması nedeniyle piyasadan çekilmiş ve 2016’dan bu yana yarım trilyon dolardan fazla para piyasadan çıkmıştır.
Brexit’i takip eden düzenleyici değişiklikler, hacimlerin azaldığı parçalı bir ticaret ortamına yol açarak hisse senedi fiyatlarını etkilemeyi kolaylaştırdı. Dünya çapında günde ortalama 2,4 milyon işlem gerçekleştiren Interactive Brokers’ın baş stratejisti, kazanç sonrası beklenmedik hisse senedi hareketleri nedeniyle mevcut ortamı zorlu olarak nitelendirdi.
Piyasadaki likidite azaldı ve 2020’den bu yana halka açık borsalardaki günlük ortalama hisse senedi işlem sayısında %7’lik bir düşüş yaşandı. Hedge fonların artan varlığı, Euro bölgesinin 10 trilyon dolarlık devlet tahvili piyasasında da görülüyor.
Bu değişimlere rağmen, Alternatif Yatırım Yönetimi Birliği’nin CEO’su hedge fonların rolünü savunarak likidite sağladıklarını ve AB’nin sermaye piyasalarına ve ekonomisine katkıda bulunduklarını belirtti.
Artan volatilite piyasa verimliliği için risk oluşturabilir ve şirketler için sermaye maliyetini yükseltebilir. Boston Üniversitesi Questrom İşletme Fakültesi’nden bir temsilci, bu tür bir oynaklığın uzun vadeli yatırımcıları caydırabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Özellikle UBS ve Ferrari hisseleri, geçtiğimiz yıl %10’u aşan günlük değişimlerle önemli hareketlere sahne oldu. 7 Mayıs’ta UBS hisseleri, beklentileri aşan ilk çeyrek sonuçlarını açıkladıktan sonra, kısmen hedge fonların kısa pozisyonlarını kapatması nedeniyle %10’un üzerinde artış gösterdi.
Goldman Sachs, pasif fonların şu anda izlediği 4 trilyon dolarlık Avrupa hisse senetlerinin %41’ini elinde tuttuğunu ve bunun 2010 yılına göre önemli bir artış olduğunu belirtti. Morgan Stanley’in Temmuz ayındaki prime brokerage notu, hedge fonların Avrupa hisse senetlerine net maruziyetinin en son 2010 yılında görülen yüksek seviyelere yaklaştığını belirtti.
Özellikle çok stratejili hedge fonlar hızla büyüdü ve ilk beşi 2018’deki miktarın iki katından fazla olan 368 milyar doları yönetiyor. Millennium Partners, Point72, Citadel ve Balyasny’nin de aralarında bulunduğu bu fonlar bulgular hakkında yorum yapmayı reddetti. STOXX 600’ün piyasa değeri aynı dönemde yaklaşık %20 oranında artarak bu fonların Avrupa hisse senedi piyasasındaki faaliyetlerinin ölçeğini ortaya koydu.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.