Ekonomi

Avrupa otomobil ve temiz enerji hisseleri Trump seçim spekülasyonları nedeniyle düşüşte

Avrupalı otomobil üreticileri ve yenilenebilir enerji şirketleri, ABD’nin olası politika değişikliklerine ilişkin artan endişeler nedeniyle Salı günü hisse fiyatlarında üst üste ikinci gün düşüş yaşadı. Son suikast girişimi, Donald Trump’ın yaklaşan başkanlık yarışındaki beklentilerini beklenmedik bir şekilde artırdı ve yatırımcılar arasında tedirginliğe neden oldu.

J.D. Vance’in Trump’ın başkan yardımcısı adayı olarak seçilmesi, Vance’in Pazartesi günü kamuoyuna yaptığı açıklamalarda Çin’i ABD için önemli bir tehdit olarak nitelendirmesi ve Ukrayna’ya daha fazla yardım yapılmasına karşı olduğunu ifade etmesi bu endişeleri arttırdı. Bu açıklamalar, Trump-Vance yönetiminin ticaret engelleri uygulayarak Avrupa’nın ihracata dayalı ekonomisi için bir risk oluşturabileceği yönündeki korkuları arttırdı.

Quilter Investors’tan yatırım stratejisti Lindsay James, bu siyasi değişimin geleneksel olarak ‘iş dostu’ Cumhuriyetçi duruştan uzaklaşıldığını ve potansiyel olarak MAGA hareketinin etkisini genişlettiğini belirtti. James ayrıca, Avrupa hisse senetleri üzerindeki ‘risk primini’ artırabilecek NATO taahhütleri ve Ukrayna’ya verilen destek üzerindeki potansiyel etkilerin de altını çizdi.

Porsche AG (ETR:P911_p), Avrupalı otomobil üreticileri arasında en çok etkilenen şirket oldu ve hisseleri Frankfurt borsasında %5,7’ye varan oranda düştü. ABD’nin Çin’e karşı daha sert bir politika izleme potansiyeli ve ABD’nin Avrupa araçlarına gümrük vergisi uygulama riski yatırımcıları alarma geçirdi. Volvo Car, Mercedes ve parça tedarikçileri Forvia ve Valeo gibi diğer otomotiv şirketlerinin hisseleri %1,6 ila %3,3 oranında düşüş kaydetti.

State Street’te makro strateji başkanı olan Michael Metcalfe, Trump başkanlığının ABD dışı varlık piyasaları üzerindeki etkisine ilişkin kuşkularını dile getirerek, özellikle Çin’e yönelik önemli gümrük vergilerine yol açması halinde bunun Avrupa üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini söyledi.

Avrupa’daki daha geniş STOXX 600 endeksi %0,4 düşerek son iki ayda yaklaşık %1’lik bir kayıp yaşarken, ABD’deki S&P 500 aynı dönemde %6’dan fazla değer kazandı.

Özellikle rüzgar sektöründeki yenilenebilir enerji firmaları da baskıyı hissediyor. Orsted ve Vestas Wind Systems sırasıyla %3,2 ve %2,3’lük düşüşler yaşayarak bir önceki günkü düşüş eğilimini sürdürdü. Citi’nin, ABD’deki siyasi iklimin Trump’ın seçilme olasılığı üzerindeki potansiyel etkisini gerekçe göstererek Vestas’ı odak listesinden çıkarma kararı, sektördeki zorluklara daha da katkıda bulundu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu