Haber

DENİZ DÜKKAN OKULU KURULUŞUNUN 250. YILINDA KAPILARINI AÇTI

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığına bağlı Deniz Harp Okulu, 18 Kasım’da 250’nci yaşını kutlayacak. Deniz Harp Okulu, kuruluş yıldönümü dolayısıyla kapılarını basın mensuplarına açarak, okulun eğitim-öğretim faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Öğrencilerin eğitim ve yaşam alanları basın mensuplarına tanıtıldı.

18 Kasım’da 250. yılını kutlayacak olan ve Tuzla’da 800 dönüm arazi üzerine inşa edilen Deniz Harp Okulu, kuruluşunun 250. yılında kapılarını basın mensuplarına açtı. Öğrencilerin eğitim ve yaşam alanları basın mensuplarına tanıtıldı. Daha sonra geminin kontrol edildiği köprü üstü, deniz haberleşme ve radar simülatörleri, limanda kürek ve yat faaliyetleri anlatılarak temel denizcilik eğitimleri takip edildi.

Deniz Kuvvetlerine personel yetiştiren Tuzla Deniz Harp Okulu Komutanlığı, bu yıl 10’u kadın, 12’si yabancı olmak üzere toplam 466 öğrenci mezun etti. En fazla mezunun bu yıl verildiği belirtildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığının nitelikli insan gücünün karşılanması amacıyla, 13 dost ve müttefik ülkeden 96 misafir askeri öğrenci olmak üzere toplam 1.685 öğrenci eğitim görüyor. Harp okulu öğrencilerine askerlik hizmetinin gerektirdiği liderlik ve yönetim nitelikleri öğretilirken, savaş gemileri ve denizaltılarda görev yapabilecek üstün niteliklere sahip deniz subaylarının yetiştirilmesi amacıyla modern tekniklerle askeri eğitim verilmektedir. Okul içerisinde 55 adet klasik derslik, 4 adet amfi, 5 adet bilgisayar destekli U tipi dil laboratuvarı, 5 adet bilgisayar destekli kabin tipi dil laboratuvarı, 4 adet bilgisayar laboratuvarı, 27 adet laboratuvar, 1 adet Planetaryum (Platoryum), 1 adet Köprü Simülatörü, 1 GMDSS Simülatörü ve 1 Radar ve ECDIS. Bir simülatörü var.

5 MÜHENDİSLİK DALINDA LİSANS EĞİTİMİ

Öğrencilere denizcilik eğitiminin yanı sıra bilgisayar, elektrik-elektronik sanayi, gemi inşa ve makine mühendisliği olmak üzere 5 mühendislik bölümünde lisans eğitiminin yanı sıra deniz subayı ve denizci niteliklerini kazandıracak biçimde akademik ve uygulamalı askeri eğitim de verilmektedir. Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda. Akademik lisans eğitiminde 2 profesör, 5 doçent, 14 tıp fakültesi üyesi, 78 öğretim görevlisi, 29 araştırma görevlisi olmak üzere 68’i subay, 61’i sivil olmak üzere toplam 129 öğretim üyesi ile eğitim-öğretim faaliyetleri yürütülmektedir. Yıl içinde öğrenilen teorik bilgilerin uygulanması, öğrencilerin gemi ve deniz yaşamına alışması ve göreve hazırlanması amacıyla eğitim tekneleri ve yelkenlilerde eğitim verilmektedir. Yıl sonunda düzenlenen İleri Denizcilik Eğitimi (IDE) ve Açık Deniz Eğitimi’nde (ADE) yıl içinde işlenen teorik konuların pekiştirilmesi, öğrencilerin yurt içi ve yurt dışı limanlara aşinalığının artırılması amaçlanıyor.

BİN 685 GÖREVLİ EĞİTİM ALIYOR

Harp Okulu öğrencileri, bir yılı hazırlık olmak üzere toplam 5 yıl eğitim görüyor. İngilizce hazırlık eğitimi Kuleli Kampüsü’nde verilmekte olup, diğer dört yıllık eğitim süresinin bir yılı Heybeliada Kampüsü’nde, üç yılı ise Tuzla’da geçmektedir. Kore Cumhuriyeti Deniz Harp Okulu’nda bir Türk öğrenci eğitim alırken, şu anda Kore Deniz Kuvvetleri adına görev yapacak Koreli bir öğrenci de Deniz Harp Okulu’nda eğitim görüyor. Şu anda Kuleli’de 318, Heybeliada’da 363 ve Tuzla’da 1.400 olmak üzere 1.685 öğrenci eğitim görüyor. 13 ülke de okuldan eğitim alıyor. 5 yıllık eğitim süreci ve askeri öğrenci statüsündeki oryantasyon eğitimlerinin sonunda öğrenciler, yemin töreni ve meç takma töreniyle başlıyor. İlk yıl temel bilimler ve sosyal bilimler dersleri birlikte okutulmaktadır. Öğrenciler ikinci sınıftan itibaren endüstri mühendisliği, gemi inşa-makine mühendisliği, bilgisayar ve elektrik-elektronik mühendisliği bölümlerinden birini seçerek lisans eğitimi alırlar. Bu okullardan mezun olan öğrencilere iki diploma verilmektedir. Birincisi Deniz Subay diploması, ikincisi ise birinci yılın sonunda seçtikleri mühendislik dalından aldıkları YÖK onaylı lisans diplomasıdır.

KATILDIĞI YARIŞLARDA BİRİNCİLİK KAZANDILAR

Harp Akademisi, denizcilik eğitiminin yanı sıra öğretim üyeleri ve öğretim elemanlarıyla birlikte hazırladığı projelerle de başarıya ulaşıyor. Deniz Harp Okulu 2023 yılında 3 TÜBİTAK proje çalışmasına yürütücü olarak ve diğer üniversitelerle ilgili 6 TÜBİTAK ve 1 TENMAK Projesinde paydaş olarak katılmaktadır. Ayrıca okul ile milli denizaltı proje ofisi arasındaki iş birliği kapsamında 5 öğretim üyesi de milli denizaltı kavramsal tasarım çalışmalarına aktif olarak katkı sağlıyor. Milli Savunma Üniversitesi Deniz Harp Okulu Makine Teknolojileri Kulübü öğrencileri, TEKNOFEST 2023’te Jet Motor Tasarımı kategorisinde 225 takım arasında MSÜ İki Mavi takımıyla birinci, MSÜ Armada takımıyla üçüncü oldu. Mekanik Teknolojiler Kulübü öğrencileri, Amerikan Havacılık Enstitüsü’nde dünya çapında birincilik elde etti. (AAIA) 2023 Jet Motoru Tasarım Yarışması. Öğrencilerin teorik denizcilik bilgilerinin uygulamalarla pekiştirilmesi amacıyla eğitim tekneleri ve köprüüstü simülatörlerinden maksimum düzeyde yararlanılmaktadır. Harp Okulu’ndan mesleki kurs programına dayalı olarak mezun olan bir öğrenci, bu simülatörde toplam 220 ders saati harcamaktadır. Ayrıca her öğrenciye mezun olmadan önce sertifikalı yangın, savunma ve ilk yardım eğitimi verilmektedir. Askeri okul öğrencileri 2023 yılında 13 yat yarışına katılarak 7 birincilik, 4 ikincilik, 4 üçüncülük ve 3 dördüncülük elde etti. Yine 2023 yılında 5 kürek yarışına katılan subaylar bireysel ve takım halinde 1 ikincilik, 7 üçüncülük ve 5 dördüncülük elde etti.

“ASKE OKULLARI 3 YIL ÜST DÜZEYDE SPOR MÜSABAKALARINDA ŞAMPİYON OLDU”

Poligondaki öğrencilere atış eğitimi veren Öğretmen Üsteğmen Doğan Sezer, “Yarışmalara kadın-erkek olarak tabanca ve tüfeklerle katılıyoruz. 11-11-11-11-15 yaşları arasında Atatürk Kupası’nda 4’üncü Sınıf Askeri Öğrencimiz birinci oldu. 12 Kasım Daha önce Foça’da düzenlenen Türk Silahlı Kuvvetleri Atıcılık Şampiyonası’nda “Bir öğrencimiz 5. olmuştu. Burada öğrencilerimiz akşam ders sonrası 2-3 saat antrenman yaparak müsabakalara hazırlanıyorlar” dedi. Tenis takımı antrenörü Albay Özgür Akar ise, “Tenis takımımız açık ve kapalı kortlarımızda haftanın 3 günü antrenman yapıyor. Öğrencilerimiz kız ve erkek takımları halinde oluşturulmaktadır. Harp Akademisi spor“Arka arkaya 3 yıl yarışmalarda şampiyon oldu,” dedi ve çalışmalarının devam ettiğini de sözlerine ekledi.

EĞİTİMLER SAVARONA’DA 2024 YAZINDA BAŞLAYACAK

Deniz Harp Okulu yetkililerinin basın gezisi sırasında verdiği bilgilerde, Cumhuriyetin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi mirası olan Savarona’nın ağustos ayında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine alındığı belirtildi. 17 Ekim 2023 tarihli gemi, Deniz Kuvvetlerinin kullanımı için Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Tersanesi’nde onarılıyor. Bakım ve onarım çalışmalarının en kısa sürede tamamlanarak öğrenci gezilerinde kullanılması hedefleniyor. Gemide açık deniz eğitimlerinin 2024 yazında başlamasının planlandığı bildirildi.

KURULUŞUNDAN BUGÜNE 11 BİN 832 GÖREVLİYE EĞİTİM VERDİ

Deniz Harp Okulu, Cezayirli Amiral Gazi Hasan Paşa tarafından 18 Kasım 1773 tarihinde Mühendislikhane-i Bahr-i Hümayun adıyla Kasımpaşa’da kuruldu. 1834 yılına kadar Kasımpaşa’da faaliyetlerini sürdüren okul, aynı yıl Heybeliada’daki ‘Deniz Kışlası’nda, dört yıl sonra Kasımpaşa’da o zamanlar Gazi Hasanpaşa Konağı olan ve mühendislik binası olarak hazırlanan binalarda yer aldı. . 1851 yılında tekrar Heybeliada’ya nakledilen okul, I. Dünya Savaşı sonuna kadar faaliyetlerini burada sürdürmüştür. Cumhuriyetin ilanının ardından 1928 yılında Deniz Harp Okulu ve Lisesi adını almıştır. II. 2. Dünya Savaşı sırasında 1941-1946 yılları arasında Mersin’e taşınan okulumuz, 1946 yılında tekrar Heybeliada’ya taşınmış ve şu anda Tuzla’da bulunan mevcut yerleşkesi 31 Ağustos 1985 tarihinde hizmete açılmıştır. 25 Kasım 2016’dan itibaren Deniz Harp Okulu (DHO) MSÜ Rektörlüğü’ne bağlandı. Deniz Harp Okulu, kurulduğu 1937 yılından bu yana 11 bin 832 Deniz Subayı yetiştirdi.

doganyolhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu